Strona główna

Cuszima

    Składniki:

  • ½ l mleka                             
  • 2 budynie waniliowe
  • 25 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 1  cukier waniliowy
  • ½ kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • ½ l śmietany kremówki
  • 1 galaretka czerwona

 

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów


  Wykonanie:    Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny.


Masa budyniowa: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.


Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dobrze wymieszać i lekko zagotować.


Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.


Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy truskawkowej- biszkopty- połowa masy  truskawkowej- masa śmietankowa  biszkopt jasny - polewa
 

 

                                                                                                                                          Smacznego !

 

 

 

            

Kokietka

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • ¼ kostki margaryny     
  • ½ łyżki sody oczyszczonej
  • 1kg winnych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka masła
  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 2 galaretki czerwone
  • 1 puszka maku z bakaliami
  • 1 galaretka żółta
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe   

                
Wykonanie: Upiec biszkopt jasny.


Ciasto miodowe: Z podanych składników zagnieść ciasto(mąka pszenna ,miód ,cukier puder ,jajo, margaryna, soda)i przełożyć do takiej samej formy ,co biszkopt. Upiec.


Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić ,dodać jabłka, wymieszać. Dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę prażyć bez przykrycia.


Masa serowa: Galaretkę roztopić w ½ szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.
Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- masa jabłkowa -mak-biszkopt jasny-masa serowa-owoce brzoskwini zalać tężejącą galaretką.

 

                                                                                                                                                

                                                                                                                                   Smacznego !

 

            

                                 

                    

Snikers

Składniki:  Ciasto I

  • 7 jaj                                                                        
  •  5łyżek mąki pszennej
  •  2 łyżki kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •   ¾ szklanki cukru pudru

 

Składniki: Ciasto II

  •  25 dag mielonych orzechów
  •  ¾ szklanki cukru pudru
  •  1 łyżeczka mąki pszennej
  •  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  5 białek

 

 Składniki: Masa

  • 5 żółtek
  •  ½ szklanki słodkiego mleka
  • ½ cukru kryształu
  •  1 ½ kostki masła

 

Dodatki:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 3-4 łyżeczki krojonych orzechów
  • wiórki czekoladowe

 

Wykonanie:

Ciasto I: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na dwie części.


Ciasto II: Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.


Masa: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową.


Przełożenie ciasta: ciasto I -3/4 masy- ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I – pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą.


                                                                                                                                                  

 

                                                                                                                                      Smacznego !

 

 

 

                            

Migdałowiec

Składniki:

  • 1l mleka
  • 2 duże paczki krakersów
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • ½ l śmietany 30%
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

 

   Wykonanie:

 

 Mleko z puszki gotować przez 3 godz. Przestudzić.Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i ½ szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Resztę mleka  zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić ( można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.

 

Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem- krakersy- masa budyniowa( zimna)- krakersy- karmel z mleka słodzonego- krakersy- bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

 

                                                                                                                                                 

                                                                                                                                         Smacznego !     

       

 

 

                          

 

                                   

Tygrysek

Składniki: Ciasto

  •  3  szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  •   ¾ szklanki cukru pudru
  •  2 łyżeczki gęstej śmietany
  •  4 żółtka
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1/3 łyżeczki amoniaku

 

 Składniki: Mak

  • 20 dag sparzonego i  zmielonego maku
  •  1-2 łyżki masła
  •  1 jajo
  •  olejek migdałowy
  •  bakalie
  •  cukier do smaku

 

 Składniki: Masa budyniowa

  •   ½ l mleka
  •  2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  •  1 kostka masła
  •  cukier do smaku

 

   Dodatki:

  •   3 galaretki zielone
  • 4-5 łyżek twardej marmolady
  •  1 mały słoik powideł śliwkowych
  •   dowolne owoce

 

Wykonanie:

 

Ciasto: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę, a z drugiej części zrobić pierogi z makiem.


Mak: Masło roztopić, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i robić pierogi. Wierzch ciasta przygotowanego wcześniej posmarować powidłami i ułożyć pierogi. Upiec.


Masa budyniowa: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Upiec roladę z 4 jaj i posmarować marmoladą.


Przełożenie ciasta: Kruche ciasto z pierogami - masa budyniowa - plastry rolady- pomiędzy nimi owoce- zalać tężejącą galaretką.

                                                                                                                                        

                                                                                                                                             

                                                                                                                              Smacznego !