Cuszima
Składniki:
- ½ l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 25 dag masła
- 3-4 łyżki cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- ½ kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- ½ l śmietany kremówki
- 1 galaretka czerwona
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Wykonanie: Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny.
Masa budyniowa: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.
Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dobrze wymieszać i lekko zagotować.
Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy truskawkowej- biszkopty- połowa masy truskawkowej- masa śmietankowa biszkopt jasny - polewa
Smacznego !
Kokietka
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 3 łyżki miodu płynnego
- 3łyżki cukru pudru
- 1 jajo
- ¼ kostki margaryny
- ½ łyżki sody oczyszczonej
- 1kg winnych jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka masła
- 50 dag serka homogenizowanego
- 2 galaretki czerwone
- 1 puszka maku z bakaliami
- 1 galaretka żółta
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie: Upiec biszkopt jasny.
Ciasto miodowe: Z podanych składników zagnieść ciasto(mąka pszenna ,miód ,cukier puder ,jajo, margaryna, soda)i przełożyć do takiej samej formy ,co biszkopt. Upiec.
Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić ,dodać jabłka, wymieszać. Dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę prażyć bez przykrycia.
Masa serowa: Galaretkę roztopić w ½ szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.
Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- masa jabłkowa -mak-biszkopt jasny-masa serowa-owoce brzoskwini zalać tężejącą galaretką.
Smacznego !
Snikers
Składniki: Ciasto I
- 7 jaj
- 5łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru pudru
Składniki: Ciasto II
- 25 dag mielonych orzechów
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
Składniki: Masa
- 5 żółtek
- ½ szklanki słodkiego mleka
- ½ cukru kryształu
- 1 ½ kostki masła
Dodatki:
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 3-4 łyżeczki krojonych orzechów
- wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Ciasto I: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na dwie części.
Ciasto II: Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.
Masa: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową.
Przełożenie ciasta: ciasto I -3/4 masy- ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I – pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą.
Smacznego !
Migdałowiec
Składniki:
- 1l mleka
- 2 duże paczki krakersów
- ¾ szklanki cukru kryształu
- ½ l śmietany 30%
- 10 dag płatków migdałowych
- 1 cukier waniliowy
- 25 dag masła
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
Wykonanie:
Mleko z puszki gotować przez 3 godz. Przestudzić.Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i ½ szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić ( można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem- krakersy- masa budyniowa( zimna)- krakersy- karmel z mleka słodzonego- krakersy- bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego !
Tygrysek
Składniki: Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki gęstej śmietany
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki amoniaku
Składniki: Mak
- 20 dag sparzonego i zmielonego maku
- 1-2 łyżki masła
- 1 jajo
- olejek migdałowy
- bakalie
- cukier do smaku
Składniki: Masa budyniowa
- ½ l mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 1 kostka masła
- cukier do smaku
Dodatki:
- 3 galaretki zielone
- 4-5 łyżek twardej marmolady
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
- dowolne owoce
Wykonanie:
Ciasto: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę, a z drugiej części zrobić pierogi z makiem.
Mak: Masło roztopić, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i robić pierogi. Wierzch ciasta przygotowanego wcześniej posmarować powidłami i ułożyć pierogi. Upiec.
Masa budyniowa: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Upiec roladę z 4 jaj i posmarować marmoladą.
Przełożenie ciasta: Kruche ciasto z pierogami - masa budyniowa - plastry rolady- pomiędzy nimi owoce- zalać tężejącą galaretką.
Smacznego !