Strona główna

Cuszima

    Składniki:

  • ½ l mleka                             
  • 2 budynie waniliowe
  • 25 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 1  cukier waniliowy
  • ½ kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • ½ l śmietany kremówki
  • 1 galaretka czerwona

 

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów


  Wykonanie:    Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny.


Masa budyniowa: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.


Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dobrze wymieszać i lekko zagotować.


Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.


Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy truskawkowej- biszkopty- połowa masy  truskawkowej- masa śmietankowa  biszkopt jasny - polewa
 

 

                                                                                                                                          Smacznego !