Tygrysek
Składniki: Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki gęstej śmietany
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki amoniaku
Składniki: Mak
- 20 dag sparzonego i zmielonego maku
- 1-2 łyżki masła
- 1 jajo
- olejek migdałowy
- bakalie
- cukier do smaku
Składniki: Masa budyniowa
- ½ l mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 1 kostka masła
- cukier do smaku
Dodatki:
- 3 galaretki zielone
- 4-5 łyżek twardej marmolady
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
- dowolne owoce
Wykonanie:
Ciasto: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę, a z drugiej części zrobić pierogi z makiem.
Mak: Masło roztopić, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i robić pierogi. Wierzch ciasta przygotowanego wcześniej posmarować powidłami i ułożyć pierogi. Upiec.
Masa budyniowa: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Upiec roladę z 4 jaj i posmarować marmoladą.
Przełożenie ciasta: Kruche ciasto z pierogami - masa budyniowa - plastry rolady- pomiędzy nimi owoce- zalać tężejącą galaretką.
Smacznego !