Strona główna

Tygrysek

Składniki: Ciasto

  •  3  szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  •   ¾ szklanki cukru pudru
  •  2 łyżeczki gęstej śmietany
  •  4 żółtka
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1/3 łyżeczki amoniaku

 

 Składniki: Mak

  • 20 dag sparzonego i  zmielonego maku
  •  1-2 łyżki masła
  •  1 jajo
  •  olejek migdałowy
  •  bakalie
  •  cukier do smaku

 

 Składniki: Masa budyniowa

  •   ½ l mleka
  •  2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  •  1 kostka masła
  •  cukier do smaku

 

   Dodatki:

  •   3 galaretki zielone
  • 4-5 łyżek twardej marmolady
  •  1 mały słoik powideł śliwkowych
  •   dowolne owoce

 

Wykonanie:

 

Ciasto: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę, a z drugiej części zrobić pierogi z makiem.


Mak: Masło roztopić, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i robić pierogi. Wierzch ciasta przygotowanego wcześniej posmarować powidłami i ułożyć pierogi. Upiec.


Masa budyniowa: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Upiec roladę z 4 jaj i posmarować marmoladą.


Przełożenie ciasta: Kruche ciasto z pierogami - masa budyniowa - plastry rolady- pomiędzy nimi owoce- zalać tężejącą galaretką.

                                                                                                                                        

                                                                                                                                             

                                                                                                                              Smacznego !