Snikers
Składniki: Ciasto I
- 7 jaj
- 5łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru pudru
Składniki: Ciasto II
- 25 dag mielonych orzechów
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
Składniki: Masa
- 5 żółtek
- ½ szklanki słodkiego mleka
- ½ cukru kryształu
- 1 ½ kostki masła
Dodatki:
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 3-4 łyżeczki krojonych orzechów
- wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Ciasto I: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na dwie części.
Ciasto II: Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.
Masa: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową.
Przełożenie ciasta: ciasto I -3/4 masy- ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I – pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą.
Smacznego !