Strona główna

Snikers

Składniki:  Ciasto I

  • 7 jaj                                                                        
  •  5łyżek mąki pszennej
  •  2 łyżki kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •   ¾ szklanki cukru pudru

 

Składniki: Ciasto II

  •  25 dag mielonych orzechów
  •  ¾ szklanki cukru pudru
  •  1 łyżeczka mąki pszennej
  •  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  5 białek

 

 Składniki: Masa

  • 5 żółtek
  •  ½ szklanki słodkiego mleka
  • ½ cukru kryształu
  •  1 ½ kostki masła

 

Dodatki:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 3-4 łyżeczki krojonych orzechów
  • wiórki czekoladowe

 

Wykonanie:

Ciasto I: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na dwie części.


Ciasto II: Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.


Masa: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową.


Przełożenie ciasta: ciasto I -3/4 masy- ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I – pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą.


                                                                                                                                                  

 

                                                                                                                                      Smacznego !