Strona główna

Migdałowiec

Składniki:

  • 1l mleka
  • 2 duże paczki krakersów
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • ½ l śmietany 30%
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

 

   Wykonanie:

 

 Mleko z puszki gotować przez 3 godz. Przestudzić.Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i ½ szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Resztę mleka  zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić ( można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.

 

Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem- krakersy- masa budyniowa( zimna)- krakersy- karmel z mleka słodzonego- krakersy- bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

 

                                                                                                                                                 

                                                                                                                                         Smacznego !