Migdałowiec
Składniki:
- 1l mleka
- 2 duże paczki krakersów
- ¾ szklanki cukru kryształu
- ½ l śmietany 30%
- 10 dag płatków migdałowych
- 1 cukier waniliowy
- 25 dag masła
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
Wykonanie:
Mleko z puszki gotować przez 3 godz. Przestudzić.Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i ½ szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić ( można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem- krakersy- masa budyniowa( zimna)- krakersy- karmel z mleka słodzonego- krakersy- bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego !