Strona główna

Babeczki kruche

     Składniki: Ciasto

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  •  8 dag cukru pudru
  •  1 cukier waniliowy
  • odrobinę proszku do pieczenia
  • marmolada  lub dżem
  • bita śmietana

 

   Składniki: Piana

  • 7 białek
  • ½ szklanki wody
  • 1/2szklanki cukru kryształu
  •  1łyżka octu
  • 1 czerwona galaretka

 

   Wykonanie:

 

Ciasto: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka cukrem , wyrobić ciasto. Włożyć  na chwilę do lodówki ,aby stężało. Następnie rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Do upieczonych babeczek nałożyć trochę marmolady lub dżemu, a następnie wypełnić bitą śmietaną, dowolnym kremem lub zaparzoną pianą.


Piana: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody. Z cukru, wody i octu ugotować, lukier ma być lejący. Ubić sztywną pianę z białek na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać gorący lukier, a kiedy całość trochę przestygnie, dodać tężejącą galaretkę. Pianę nałożyć do babeczek.

                                                                                                                                               

                                                                                                                                               Smacznego !