Babeczki kruche
Składniki: Ciasto
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 8 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- odrobinę proszku do pieczenia
- marmolada lub dżem
- bita śmietana
Składniki: Piana
- 7 białek
- ½ szklanki wody
- 1/2szklanki cukru kryształu
- 1łyżka octu
- 1 czerwona galaretka
Wykonanie:
Ciasto: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka cukrem , wyrobić ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki ,aby stężało. Następnie rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Do upieczonych babeczek nałożyć trochę marmolady lub dżemu, a następnie wypełnić bitą śmietaną, dowolnym kremem lub zaparzoną pianą.
Piana: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody. Z cukru, wody i octu ugotować, lukier ma być lejący. Ubić sztywną pianę z białek na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać gorący lukier, a kiedy całość trochę przestygnie, dodać tężejącą galaretkę. Pianę nałożyć do babeczek.
Smacznego !