Strona główna

Kokietka

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • ¼ kostki margaryny     
  • ½ łyżki sody oczyszczonej
  • 1kg winnych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka masła
  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 2 galaretki czerwone
  • 1 puszka maku z bakaliami
  • 1 galaretka żółta
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe   

                
Wykonanie: Upiec biszkopt jasny.


Ciasto miodowe: Z podanych składników zagnieść ciasto(mąka pszenna ,miód ,cukier puder ,jajo, margaryna, soda)i przełożyć do takiej samej formy ,co biszkopt. Upiec.


Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić ,dodać jabłka, wymieszać. Dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę prażyć bez przykrycia.


Masa serowa: Galaretkę roztopić w ½ szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.
Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- masa jabłkowa -mak-biszkopt jasny-masa serowa-owoce brzoskwini zalać tężejącą galaretką.

 

                                                                                                                                                

                                                                                                                                   Smacznego !