Kokietka
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 3 łyżki miodu płynnego
- 3łyżki cukru pudru
- 1 jajo
- ¼ kostki margaryny
- ½ łyżki sody oczyszczonej
- 1kg winnych jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka masła
- 50 dag serka homogenizowanego
- 2 galaretki czerwone
- 1 puszka maku z bakaliami
- 1 galaretka żółta
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie: Upiec biszkopt jasny.
Ciasto miodowe: Z podanych składników zagnieść ciasto(mąka pszenna ,miód ,cukier puder ,jajo, margaryna, soda)i przełożyć do takiej samej formy ,co biszkopt. Upiec.
Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić ,dodać jabłka, wymieszać. Dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę prażyć bez przykrycia.
Masa serowa: Galaretkę roztopić w ½ szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.
Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- masa jabłkowa -mak-biszkopt jasny-masa serowa-owoce brzoskwini zalać tężejącą galaretką.
Smacznego !