Strona główna

Babeczki kruche

     Składniki: Ciasto

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  •  8 dag cukru pudru
  •  1 cukier waniliowy
  • odrobinę proszku do pieczenia
  • marmolada  lub dżem
  • bita śmietana

 

   Składniki: Piana

  • 7 białek
  • ½ szklanki wody
  • 1/2szklanki cukru kryształu
  •  1łyżka octu
  • 1 czerwona galaretka

 

   Wykonanie:

 

Ciasto: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka cukrem , wyrobić ciasto. Włożyć  na chwilę do lodówki ,aby stężało. Następnie rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Do upieczonych babeczek nałożyć trochę marmolady lub dżemu, a następnie wypełnić bitą śmietaną, dowolnym kremem lub zaparzoną pianą.


Piana: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody. Z cukru, wody i octu ugotować, lukier ma być lejący. Ubić sztywną pianę z białek na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać gorący lukier, a kiedy całość trochę przestygnie, dodać tężejącą galaretkę. Pianę nałożyć do babeczek.

                                                                                                                                               

                                                                                                                                               Smacznego !

 

 

 

        

Ciastka francuskie

 Składniki:

  •    35 dag mąki pszennej
  •    1 margaryna
  •     3 żółtka
  •     2 łyżki gęstej śmietany
  •     drobinę proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki siekać nożem na stolnicy tak długo, aż powstanie ciasto – nie wolno zagniatać ciasta rękami! Wyrobione ciasto ścisnąć, pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godz. Potem rozwałkować, wykrawać dowolne ciastka, smarować białkiem i posypać cukrem. Piec w dość gorącym piekarniku.

 


                                                                                                                                             Smacznego !

 

 

                                        

                

Rogaliki mrożone

Składniki:

  • 60dag mąki
  • ½ kg margaryny
  • 6 dag drożdży
  •  ½ szklanki kwaśnej śmietany
  •  ½ łyżki cukru kryształu

 

Wykonanie:


 Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto najlepiej włożyć na noc do zamrażalki. Schłodzone ciasto rozwałkować, formować rogaliki. Piec w piekarniku przez 20 min. Po upieczeniu gorące rogaliki obtoczyć w cukrze pudrze.

 

 

                                                                                                                                      

                                                                                                                                          Smacznego !

 

 

 

 

                   

Kocie oczy

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  •  15 dag masła
  •   8 dag cukru pudru
  •   2 żółtka
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  dżem

 

Wykonanie:


Mąkę z masłem posiekać nożem. Żółtka dobrze roztrzepać z cukrem, dodać do mąki z masłem. Dodać proszek do pieczenia, wyrobić ciasto. Ciasto zostawić na chwilę w chłodnym miejscu, po czym rozwałkować i wykrawać nieduże kółeczka. W połowie kółek zrobić w środku 1 lub 3 dziurki. Piec ok. 20 min. w temp.180 stopni. Po upieczeniu składać ciastka przekładając dżemem. Posypać cukrem pudrem.

 

                                                                                                                                             Smacznego !

 

 

                                 

 

                     

                        

Śnieżki

 Składniki: Ciasto

  • 30 dag mąki
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki: Piana

  • 3 białka
  •  30 dag cukru pudru
  •  1 cukier waniliowy
  •  marmolada

 

Wykonanie:


Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, proszek i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masą. Rozwałkować ciasto i wykrawać  małe kółeczka. Połowę ciastek przed pieczeniem posmarować pianą.


Piana: Wszystkie składniki ubić.


Po upieczeniu składać ciastka : Jedno z pianą, a drugie bez pianki, w środek nałożyć trochę marmolady.


 

                                                                                                                                      Smacznego !