Babeczki kruche
Składniki: Ciasto
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 8 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- odrobinę proszku do pieczenia
- marmolada lub dżem
- bita śmietana
Składniki: Piana
- 7 białek
- ½ szklanki wody
- 1/2szklanki cukru kryształu
- 1łyżka octu
- 1 czerwona galaretka
Wykonanie:
Ciasto: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka cukrem , wyrobić ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki ,aby stężało. Następnie rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Do upieczonych babeczek nałożyć trochę marmolady lub dżemu, a następnie wypełnić bitą śmietaną, dowolnym kremem lub zaparzoną pianą.
Piana: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody. Z cukru, wody i octu ugotować, lukier ma być lejący. Ubić sztywną pianę z białek na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać gorący lukier, a kiedy całość trochę przestygnie, dodać tężejącą galaretkę. Pianę nałożyć do babeczek.
Smacznego !
Ciastka francuskie
Składniki:
- 35 dag mąki pszennej
- 1 margaryna
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- drobinę proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki siekać nożem na stolnicy tak długo, aż powstanie ciasto – nie wolno zagniatać ciasta rękami! Wyrobione ciasto ścisnąć, pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godz. Potem rozwałkować, wykrawać dowolne ciastka, smarować białkiem i posypać cukrem. Piec w dość gorącym piekarniku.
Smacznego !
Rogaliki mrożone
Składniki:
- 60dag mąki
- ½ kg margaryny
- 6 dag drożdży
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- ½ łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto najlepiej włożyć na noc do zamrażalki. Schłodzone ciasto rozwałkować, formować rogaliki. Piec w piekarniku przez 20 min. Po upieczeniu gorące rogaliki obtoczyć w cukrze pudrze.
Smacznego !
Kocie oczy
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 8 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem
Wykonanie:
Mąkę z masłem posiekać nożem. Żółtka dobrze roztrzepać z cukrem, dodać do mąki z masłem. Dodać proszek do pieczenia, wyrobić ciasto. Ciasto zostawić na chwilę w chłodnym miejscu, po czym rozwałkować i wykrawać nieduże kółeczka. W połowie kółek zrobić w środku 1 lub 3 dziurki. Piec ok. 20 min. w temp.180 stopni. Po upieczeniu składać ciastka przekładając dżemem. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Śnieżki
Składniki: Ciasto
- 30 dag mąki
- 1 margaryna
- 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki: Piana
- 3 białka
- 30 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- marmolada
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, proszek i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masą. Rozwałkować ciasto i wykrawać małe kółeczka. Połowę ciastek przed pieczeniem posmarować pianą.
Piana: Wszystkie składniki ubić.
Po upieczeniu składać ciastka : Jedno z pianą, a drugie bez pianki, w środek nałożyć trochę marmolady.
Smacznego !